طراحی داخلی مدارس ما اغلب قدیمی هستند و جوابگوی نیازهای و متد آموزش جدید نیستند. با استفاده از طراحی هوشمندانه، آکوستیک مناسب، دکوراسیون، نورپردازی، انتخاب رنگ، مبلمان و چیدمان مناسب، موجب عملکرد بهتر فضا و بازدهی بهتر دانشآموزان خواهد شد. محیط مدارس باید نهتنها باهدف پیشرفت تحصیلی، بلکه با هدف ارتقای تربیت دانشآموز طراحی شوند.
طراحی دکوراسیون مناسب برای یک مدرسه، نهتنها ظاهر مدرسه را بهبود میبخشد، بلکه احساس دانشآموزان و معلمان را هنگام ورود به محیط آموزشی تغییر میدهد. گاهی اوقات طراحی نامناسب مدارس حس زندانی بودن به دانشآموزان میدهد و مسلماً در چنین فضایی عملکرد دانشآموز پایین میآید.
نکات مهم در طراحی و دکوراسیون مدرسه
- تهویه مناسب هوا باعث بهبود کیفیت هوای داخل کلاسها خواهد شد و تاثیر بیشتری روی بهرهوری معلمان و دانشآموزان خواهد داشت.
- فضاهای کاربردی مدرسه دارای جذابیت بصری باشد که رغبت دانشآموز را افزایش میدهد.
- به دلیل رفتوآمد زیاد در مدارس، بهکارگیری متریال بادوام، کیفیت و قابلیت تمیزشوندگی بالا بهخصوص برای کف، نکته حائز اهمیتی است.
- نور مناسب بهخصوص برای کلاسها با استفاده از ترکیب نور طبیعی و مصنوعی، در کیفیت آموزش تأثیرگذار است. استفاده از پردههای مناسب برای فضای آموزشی مدرسه برای جلوگیری از نور زننده بسیار تأثیرگذار است. روشنایی در فضاهای مختلف یک مکان آموزشی مثل مدارس، نیازمند طراحی متفاوت است. مثلاً در کتابخانه برای جستجوی کتاب در قفسهها، روشنایی عمودی الزامی است. در سالن ورزش مدارس منابع نوری فلورسنت مناسب است.
- استفاده از سیستم صوتی کارآمد و آکوستیک بودن فضای کلاس برای یادگیری نکته حائز اهمیتی است.
- انتخاب سیستم حرارتی مناسب برای برقراری شرایط آسایش در مدارس نکته مهمی است.
- بهکارگیری میز و صندلی با ارگونومی و چیدمان مناسب، در دکوراسیون مدرسه به طوری که ایجاد مزاحمت برای دانشآموزان و معلمان نکند.
- مسلماً طراحی دکوراسیون مدرسه ابتدایی با دبیرستان متفاوت خواهد بود و هر فضا اصول طراحی خاص خود را دارد.
- بهکارگیری رنگهای مناسب در دیوارها و دکوراسیون مدارس، به طوری که احساس سرزندگی و تقویت تمرکز و توجه را در دانشآموزان را بهبود بخشد. رنگهایی که در ترکیب با متریال و نور اثری خلاقانه داشته باشد.
توجه به محوریت آموزش فردی و اجتماعی فضاهای فرهنگی آموزشی، برای رشد سطح فرهنگ جامعه، آرامش و آسایش در این فضاها را میطلبد که نیازمند طراحی هوشمندانه است. گروه طراحی طره با رعایت اصول و ضوابط در این زمینه قادر به طراحی خلاقانه است.
انواع چیدمان مناسب برای کلاسهای درس چگونه است؟
مطالعات نشان میدهد که انتخاب چیدمان مناسب در دکوراسیون کلاسها، در مدرسه روی تعامل بهتر دانشآموزان با یکدیگر و دانشآموز و معلم تاثیر مثبت دارد. انواع چیدمان در کلاسها به صورت زیر است:
- چیدمان ردیفی که ردیفهای صندلی دانشآموزان رو به مربی و پشت به یکدیگر شکل میگیرد. در این نوع چیدمان اختلاف سطح محل قرارگیری تخته، به دید بهتر دانشآموز کمک خواهد کرد. این نوع چیدمان بهصورت میزهای تکنفره، دونفره و یا به حالت چیدمان سینمایی در مدرسه امکانپذیر است.
- چیدمان U شکل که در این چیدمان حس مشارکت و کار گروهی در دانشآموز تقویت خواهد شد و ارتباط چشمی بیشتری بین دانشآموزان و معلم برقرار میشود.
- چیدمان دایرهایشکل که معلم در وسط و چیدمان صندلی در محیط دایرهای انجام میشود. در این نوع چیدمان کلاس درس در مدارس، معلم مدیریت بیشتری دارد.
خلاقیت در طراحی و دکوراسیون مدارس
- طراحی فایل و قفسههای جادار و زیبا برای قرارگیری وسایل شخصی بچهها در دکوراسیون مدارس کاربردی است.
- بهکارگیری گرافیک محیطی مثل نقاشی دیواری و یا ترکیب متریالهای خاص در دکوراسیون مدرسه و ایجاد حس خوب در کارکنان و دانشآموزان موثر است.
- در کلاسهای دبستان برای جذابیت بیشتر، میتوان از آویز سقف جذاب و وجود کاردستیهای زیبا استفاده کرد.
- در نظر گرفتنی دیوار یا استندی برای نمایش کارهای هنری دانشآموزان، برای بالابردن انگیزه به آنها کمک خواهد کرد.
- کارگروهی و تعامل با چیدمان اصولی میز و صندلیها امکانپذیر است.
گروه طراحی با ارائه طرحی خلاقانه در این زمینه شما را یاری خواهد کرد.
اشتباهات رایج در طراحی و دکوراسیون مدارس
• استفاده از میز و صندلی با ارگونومی نامناسب و چیدمان نادرست مبلمان کلاس درس مدارس
• سرویسهای بهداشتی نامناسب و عدم بهکارگیری شیرها و جا مایعی هوشمند از شکایات معمول دانشآموزان است.
• سالن ورزش نامناسب و غیراستاندارد با امکانات پایین در مدارس
• نورپردازی نامناسب فضاها و ادغام نامناسب با نور طبیعی
• طراحی پلههای غیراستاندارد مدارس، باتوجهبه جابهجایی زیاد جمعیت واقعاً آزاردهنده است.
• راهروهایی طولانی و عدم جذابیت بصری روی دیوارها که به گفته دانشآموزان فضا را مثل راهروی زندان میکند، در روحیه دانشآموز تاثیر بدی دارد.
طراحی درست مدارس چه تاثیری در روح و روان دانش آموزان دارد؟
طراحی درست مدارس میتواند تأثیر چشمگیری بر روحیه و روان دانشآموزان داشته باشد. به عنوان مثال، مدرسهای که با نورپردازی مناسب، رنگهای شاد و آرامشبخش مثل سبز و زرد طراحی شده، میتواند حس شادی و آرامش را در دانشآموزان تقویت کند. همچنین، اگر فضاهای بازی و تعاملات گروهی با مبلمان راحت و چیدمان مدرن فراهم شود، دانشآموزان احساس راحتی بیشتری خواهند داشت و این فضا آنها را به فعالیتهای گروهی و مشارکت بیشتر ترغیب میکند. در چنین محیطی، استرس و اضطراب ناشی از فشارهای تحصیلی بهطور قابلتوجهی کاهش مییابد و دانشآموزان با انرژی و انگیزه بیشتری به یادگیری میپردازند. اینگونه طراحیها نهتنها به بهبود عملکرد تحصیلی کمک میکند، بلکه تعاملات اجتماعی دانشآموزان را نیز تقویت کرده و حس اعتمادبهنفس و خوشحالی بیشتری را در آنها به وجود میآورد.
برای داشتن فضایی با طراحی مناسب میتوانید به ما، گروه طراحی طره اعتماد کنید. داشتن فضایی که انسانها برای آموزش به آنجا قدم میگذارند شایسته طراحی کاربردی و زیبا است.