تهران، میدان آزادی، اتوبان لشگری، جنب مترو بیمه، کارخانه نوآوری آزادی، کارگاه هفت و هشت

طراحی محوطه

10 / 10
از 1 کاربر

چرا طراحی محوطه مهم است؟

برخلاف باور عمومی طراحی محوطه یکی از مهم‌ترین بخش‌های یک پروژه ساختمانی است. این محوطه می‌تواند باغ، حیاط یا حتی بخشی از خیابانی باشد که پروژه در آن واقع است. در بسیاری از پروژه‌های ساختمانی طراحی محوطه انجام نمی‌شود. سرمایه‌گذار پروژه فقط به ساختمان و دکوراسیون داخلی توجه می‌کند. غافل از این که افراد قبل از ورود به ساختمان در محوطه آن قرار می‌گیرند. یک ساختمان زیبا و باکیفیت در یک بستر نامناسب جلوه کافی را نخواهد داشت.

طراحی محوطه در گروه طره شامل تمامی موارد خارج از ساختمان است. طراحی محوطه حتی می‌تواند شامل تعداد، نوع و فاصله درختان کاشته شده در محوطه باشد.

در طراحی محوطه چه نکاتی را باید مدنظر قرار داد؟

ما در طراحی محوطه عموماً چهار المان را بررسی می‌کنیم. خطوط، احجام، فرم‌ها و فضاهای خالی که در ادامه به توضیح هریک می‌پردازیم.

خطوط

خطوط شامل خط آسمان و خط دیدها می‌شوند. خطوط متعددی در محوطه قرار دارد که باید همه آن‌ها بررسی شوند. همه ما درختان تبریزی اطراف زمین‌های کشاورزی را دیده‌ایم. در بسیاری از موارد جوی آب مقابل آن و سایه‌بان کوچک کشاورزان برای ما ترکیب بسیار دلچسبی ایجاد می‌کند.

در مقابل، بسیاری از ما در محوطه تالارها که ظاهراً طراحی لوکسی دارند عکس گرفته‌ایم و بعد از مشاهده عکس ایرادات آن فضا را به طور کامل حس کرده‌ایم. در حدی که آن عکس دیگر برای ما قابل قبول نیست. در بسیاری از تالارهای پذیرایی مدیران آن بنر یا فضایی برای عکاسی در نظر می‌گیرند. چقدر بهتر بود اگر محوطه با دقت بیشتری طراحی می‌شد تا مهمان از تمامی فضاها برای عکاسی استفاده می‌کردند. با هدایت خطوط و ترسیم صحیح آن‌ها می‌توان بخش عمده‌ای از پروژه را اصلاح کرد.

احجام

مورد بعدی احجام هستند. احجام در طراحی محوطه شامل درختان، ساختمان‌ها، آلاچیق‌ها، سایه‌بان پارکینگ و غیره می‌شوند. قرارگیری این احجام در کنار هم باید دارای هارمونی و هماهنگی باشد. بسیاری از ما در ویلا شاهد این مسئله هستیم. برای مثال یک سایه‌بان نامتوازن برای پارک خودرو یا آلاچیقی که با کلیت فضا همخوانی ندارد می‌تواند باعث اغتشاش بصری و ناراحتی ما شود. حتی در بعضی از موارد این احجام باعث عدم تعادل می‌شوند.

عدم تعادل لزوماً با عدم تقارن ایجاد نمی‌شود. این اشتباه رایجی است که بسیاری از معماران سبک نئوکلاسیک مرتکب آن می‌شوند. در بعضی موارد یک فضای باز چمن شده می‌تواند مقابل یک ساختمان قرار گیرد و حس تعادل را به ما القا کند.

تناسب و تعادل در انتخاب احجام برای طراحی محوطه بسیار بااهمیت است.

فرم

المان بعدی فرم است. فرم به شکل احجام مطرح شده در المان قبلی اشاره دارد. مثل شکل آلاچیق یا شکل درختان. فرم‌های متعددی در محوطه ساختمان وجود دارند. برای مثال می‌توان به فرم مسیر پیاده، فرم لبه باغچه و حتی فرم گیاهان هم اشاره کرد.

فرم گیاهان، شیب و توپوگرافی زمین و فضایی که ما ساخته‌ایم می‌تواند فرم‌های متعددی مثل مثلث، دایره، مربع و اشکال نامنظم را روی صفحه دوبعدی ایجاد کنند. گیاهان می‌تواند فرم‌های متعددی داشته باشند. برای مثال فرم کاج مطبق مثلثی و فرم درخت تبریزی کشیده و عمودی است. این فرم حتی در گلدان‌ها و باغچه‌ها قابل ملاحظه و بررسی است.

گیاهان وقتی کنار هم قرار می‌گیرند ممکن است تغییر فرم دهند. برای مثال درخت تبریزی فرم خطی و عمودی دارد اما وقتی چند درخت تبریزی در یک خط کاشته می‌شوند فرم مربع یا مستطیل ایجاد می‌کنند. ما در گروه طره به شما راهکارهایی ارائه می‌کنیم تا محیطی متوازن، زیبا و اصولی داشته باشید.

همه ما با دیدن باغ شازده کرمان و یا با ورود به محوطه کاخ‌ها تحت تاثیر قرار می‌گیریم. این تاثیر گذاری بی‌دلیل نیست. درختان در این فضا بادقت کاشته شده‌اند. شما در زمان ورود روبروی دو صفحه موازی با هم قرار می‌گیرید که نظم این فضا را به شما القا می‌کند.

فضاهای خالی

المان بعدی فضاهای خالی هستند. این فضاها باعث تنفس در ذهن ما می‌شوند. مثل زمانی که از یک جنگل انبوه وارد یک دشت فراخ می‌شویم. این فضاهای به‌اندازه فضاهای پر دارای اهمیت هستند. در این فضاهای خالی باید فرم‌های خاص خودنمایی کنند. نمونه‌ای از این فضای باز را می‌توانید در میدان آزادی ملاحظه کنید.

 

 
ثبت نظر
عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :