پلان نوعی نقشه است که یک بیننده توسط آن میتواند دیدی از بالا به فضا داشته باشد، همچنین این کمک را به ما میکند تا بتوانیم محل دقیق و ارتباط بین عرصههای مختلف یک فضا را درک کنیم. طراح معمار میتواند باتوجهبه قوانین، ایده نو و اصولی را پیاده کند تا به انواع فضاها شکل و فرم خاص مربوط و کاربردی با آن فضا را بدهد. طراحی پلان یک ساختمان باید با کاربری، اقلیم، موقعیت، سایت و خواسته کارفرما کاملاً منطبق باشد. درصورتی که پلان ما دارای نقص باشد عملکرد و آسایش دچار مشکل میشود. گروه طراحی طره با ارائه پلان مناسب و اصولی در راستای اهداف شما گام بر میدارد.
طراحی پلان مناسب طی چند مرحله شکل میگیرد؟
- بررسی طرح و مطالعات اولیه که شکل سایت موقعیت ضوابط شهرداری نوع کاربری و... باید در نظر گرفته شود.
- ارائه طرحهای اولیه پلان بر اساس مطالعات
- بررسی طرح و انتخاب بهترین ایده برای داشتن پلان مناسب و بررسی آن طرح با کارفرما
- تکمیل پلان و بررسی عیوب طرح و کامل کردن پلان
پذیرایی و ناهارخوری باید کاملاً دور از اتاقخوابها باشند. جانمایی سرویسها طوری باشند که درب آنها به نشیمن باز نشود. ارتباط قابلدسترسی بین آشپزخانه و غذاخوری باشد. استفاده از آشپزخانههای باز یا اوپن بستگی به کاربردش به سلیقه افراد هم مربوط است. سلیقه برخی افراد این گونه است که دوست دارند هنگام کار در آشپزخانه به نشیمن دید داشته باشند.
نکات مهم در حین طراحی پلان
توجه به ابعاد فضاها
ابعاد هر فضا در پلان به نوع کاربری و این که چند نفر به طور همزمان از فضا استفاده میکنند بستگی دارد. باید در طراحی ابعاد فضا به نوع و نحوة قرارگیری مبلمان فضا دقت ویژهای داشت.
توجه به طراحی پلان به صورتی که انعطافپذیر باشد و برای تغییرات داخلی مشکلساز نشود. برای مثال طراحی تیغههای در پلان که امکان جابهجایی آنها وجود داشته باشد. در نظر گرفتن مسائل کاربردی و ایمنی که بیشتر مسائل مربوط به تاسیسات الکتریکی و مکانیکی را در بر میگیرد.
ارتباط صحیح بین فضاهای یک پلان
باید طراحی ورودی مناسب و متناسب با آن تقسیم فضاها صورت گیرد. مثلاً برای پلان مسکونی ما باید حداقل ۱.۴۰*۱.۴۰ ورودی داشته باشیم و فضاها به دو عرصه عمومی و خصوصی تقسیم شوند.
توجه به دسترسی سالمندان و افراد ناتوان
با توجه به این که ممکن است افراد سالمند هم استفاده از این فضا را داشته باشند باید تمهیداتی برای آنها اندیشید. البته طراحی واحد معلول خود ضوابطی خاص دارد که باید در نظر گرفته شود.
توجه به عرصههای مختلف یک فضا در پلان
برای ایجاد آسایش و کاربری صحیح یک فضا عرصههای مختلفی برای فضا تعریف میشود. برای مثال در طراحی پلان مسکونی این عرصهها بدین گونهاند:
- عرصه زندگی عمومی مثل هال و راهرو سرویس
- عرصه پذیرایی مثل نشیمن
- عرصه زندگی خصوصی مثل اتاق خواب
- عرصه خدمات آشپزخانه
- عرصه فضای بازو نیمهباز مثل بالکن
ارتباط بین این فضاها نباید از محل ورودی صورت پذیرد.
تاثیر نور بر طراحی پلان
جهتگیری ساختمان در طراحی پلان موثر است. اگر ما سایتی بزرگ داشته باشیم که بنا در مرکز سایت طراحی شود میتوانیم نور مناسب از چهار جهت داشته باشیم. ولی در نظر بگیرید خانه شما وسط کوچهای است که در دو طرف آن بناهای مختلف است پس برای نورگیری محدودیت دارید. نورهای مناسب به ترتیب نور شمال، شرق و جنوب هستند که معمولاً ملکهای جنوبی دارای نورگیری مناسبی هستند و ما باید در نظر بگیریم که عرصههای اصلی ما باید دارای نور طبیعی باشد. مثلاً در طراحی پلان مسکونی اتاقخواب، نشیمن، پذیرایی و آشپزخانه نور طبیعی لازم دارند.
لکه گذاری پلان
با توجه به این که ابتدا باید سایت را در زمین موردنظر لکه گذاری کرد، با توجه به موقعیت جغرافیایی زمین و نورگیریها و شرایط زمین ورودی بنا را مشخص کرده و باکسهای ارتباطی اعم از آسانسورها و راهپله را جانمایی میکنیم.
در مرحله بعد به طراحی جانمایی پارکینگها با توجه به جایگاه پله، ورودی، تاسیسات و... میپردازیم. طرحهای مختلف را امتحان میکنیم تا بتوانیم به تعداد پارکینگ موردنیاز در پروژة موردنظر برسیم. پس از آن طراحی طبقات را شروع میکنیم. با توجه به مسیر پله و لابی جانمایی درست درب واحدها را پیدا میکنیم. ما در گروه طره تلاش میکنیم در طراحی پلانها تمامی موارد را مدنظر قرار دهیم تا به بهترین پلان برسیم.
یک طراحی پلان خوب نباید هیچگونه مشکلات سازهای و تاسیساتی به همراه داشته باشد و از نظر زیبایی، آسایش و عملکرد نیاز مشتری را برآورده کند. یک طراح معمار باید با حس خلاقانه و مسلط بودن به قوانین مربوطه پلانی را طراحی کند که موجب آسایش ساکنین شود.