تعریف و عملکرد کارخانه چیست؟
طبق تعریفی که ویکیپدیا از کارخانه ارائه میدهد، کارخانه، ساختمان یا مجموعهای از ساختمانها است که در آن تولیدات صنعتی انجام میگیرد. طی پروسه فعالیتها در کارخانه تولید، انبار و ارسال کالا صورت میپذیرد. طبیعتاً یک کارخانه برای پیشبرد اهدافش، به دستگاه، ابزار و نیروی انسانی ماهر احتیاج دارد.
برای احداث یک کارخانه با عملکرد بالا، برپا کردن یک سوله کافی نیست. سازه و معماری این مجموعه، باید طبق ضوابط و اصول مهندسی طراحی و اجرا شود. این ضوابط بر اساس کاربری و محل احداث کارخانه، هرچند سال یکبار توسط معاونت فنی سازمان صنایع، بازنگری خواهد شد. برای کسب اطلاعات در این زمینه، با گروه طراحی و اجرای طره همراه باشید.
نکات مهم برای طراحی پلان کارخانه
- برای طراحی پلان کارخانه با عملکرد مناسب، توجه به محل احداث کارخانه، کاربری، چگونگی تقسیمبندی فضاها و نحوه ارتباط مناسب فضاها با یکدیگر، ضروری است.
- مطالعات اولیه کاربردی برای طراحی پلان کارخانه و اجرای آن باعث بهبود فرایند تولید، سرمایهگذاری هدفمند، کارآفرینی بیشتر، کیفیت بالای کالای ارائه شده و در نتیجه سوددهی بیشتر خواهد شد.
- کارخانهها بر اساس نوع عملکرد و تولید کالا به گونههای مختلف چیدمان میشوند.
- در طراحی پلان کارخانه، حداکثر ارتفاع برای ساختمان اداری طبق ضوابط، ۱۲ متر است.
- دیوارهای سالن تولید، باید قابل شستشو باشد.
- درهای سالن تولید و انبار کارخانه، باید قابل شستشو و به رنگ روشن باشند.
- متریال کف سالن نیز باید مقاوم، نفوذناپذیر و با قابلیت تمیزشوندگی بالا باشد.
چه مواردی در انتخاب محل احداث کارخانه مهم است؟
- سهولت دسترسی به مواد اولیه و ملزومات کارخانه
- سهولت دسترسی به بازار مصرف
- سهولت دسترسی به منابع انرژی
- امنیت زمین موردنظر از هر نظر
- برخورداری از راههای ارتباطی مناسب به محل کارخانه
- توجه به این که این مکان، پتانسیل گسترش کارخانه را دارد یا خیر
- امکان تامین نیروی انسانی و سهولت دسترسی ایشان به محل کارخانه
- امکان دفع موثر فاضلاب کارخانهها، نکته بسیار حائز اهمیتی است. شیب آبروها و پوشش کانالها باید استاندارد لازم را داشته باشند.
- سقف سالن دارای ظاهری مناسب، مقاومت در برابر عوامل جوی، رطوبت و حرارت را دارا باشد.
بررسی ریز فضاها برای طراحی پلان کارخانه
بخش اداری
- فضاهای اداری که بهصورت تکی و گروهی طراحی میشوند.
- قسمت ورودی و لابی، برای کنترل ورود و خروج افراد در ساختمان
- فضای استراحت کارکنان اداری که به شکل سوئیت طراحی میشوند.
- اتاق ریاست با جانمایی درست، برای تسلط به قسمتهای مختلف در قسمت اداری پلان کارخانه
- سالن مربوط به برگزاری جلسات و کنفرانسها که ممکن است چندین سالن طراحی شود و طراحی این فضا در پلان کارخانه از اهمیت ویژهای برخوردار است.
- قسمت انبار برای بخش اداری کارخانه، برای بایگانی اطلاعات
- فضای خدماتی مثل سرویس بهداشتی و آبدارخانه بخش اداری
بخشهایی از قسمت اداری برای طراحی پلان کارخانه بهصورت پلان باز، به عنوان مثال اتاق کارگروهی و بخشهایی به صورت پلان بسته (اتاقهای انفرادی)، طراحی خواهند شد.
سالن تولید در طراحی پلان کارخانه
- فضایی برای ماشینآلات و علاوه بر فضای جانمایی ماشینآلات، فضایی برای سکو و پلکان، درنظرگرفتن فضایی برای تعمیرات دستگاه، فواصل استاندارد از در، دیوار و دستگاههای دیگر و درنظرگرفتن راههای فرار هنگام خطر در کارخانه
- فضایی برای مخازن، تجهیزات حملونقل و تردد وسایل
- فضاهای استاندارد در طراحی پلان کارخانه برای عبور افراد
بخش انبار
بخش انبار دارای بخش تولید و ارسال جداگانه است و باید بهصورت تخصصی قسمتهای مختلف انبار در پلان کارخانه، طبق ضوابط و نوع عملکرد کارخانه طراحی شود. سطح انبار و محل جانمایی انبار، بسیار مهم است. جانمایی انبار به نحوی باشد که نگهبان، به قسمت انبار دید داشته باشد. بستگی به نوع کارخانه، انبار عمومی، انبار خدمات و انبار قرنطینه باید طراحی شود.
- قسمت خدماتی کارکنان، مثل آبدارخانه و سرویس بهداشتی، سالن غذاخوری کارکنان
- اتاق استراحت کارکنان
طراحی کارخانه چطور بر افزایش در آمد شما تاثیر می گذارد؟
طراحی کارخانه نقش بسیار مهمی در روانشناسی و عملکرد کارگران دارد و میتواند به طور مستقیم بر بهرهوری و درآمد کارخانه تأثیر بگذارد. طراحی اصولی و کاربرپسند فضای کارخانه میتواند منجر به ایجاد محیطی آرام و سازمانیافته شود که به بهبود روحیه و انگیزه کارگران کمک میکند. فضاهای کاری که به درستی طراحی شدهاند، شامل نورپردازی مناسب، تهویه مطبوع، و دسترسی آسان به تجهیزات و مواد اولیه، میتوانند کاهش استرس و خستگی را به همراه داشته باشند و موجب افزایش کارایی و کیفیت تولید شوند. از طرف دیگر، طراحی کارآمد و اصولی کارخانه به معنای بهینهسازی فرآیندها و کاهش زمانهای هدررفته است که در نهایت میتواند به افزایش تولید و سودآوری بیشتر کارخانهداران منجر شود. به طور خلاصه، یک طراحی کارخانه مناسب نه تنها رفاه و رضایت کارگران را تضمین میکند، بلکه با بهینهسازی روندهای تولید، موجب افزایش درآمد و موفقیت کسب و کار خواهد شد.
طراحی پلان و اجرای کارخانه، نیازمند تخصص و تبحر خاصی است. اگر در این زمینه نیاز به مشاوره دارید، با ما گروه طراحی طره تماس بگیرید.